dinsdag 3 april 2012

Erika Van Tielen op de fiets in Vlaanderen Vakantieland opzoek naar Louis Paul Boon


Erika Van Tielen op de fiets in Vlaanderen Vakantieland opzoek naar Louis Paul Boon

Exact honderd jaar geleden werd Louis Paul Boon geboren. Maar wie is die man die zichzelf anarchist, nihilist, moralist en viezentist noemde? Erika Van Tielen bezoekt een dubbeltentoonstelling over het leven en werk van de Aalsterse Nobelprijskandidaat en springt daarna op de fiets.

Boon hechtte in zijn romans veel belang aan zijn geboortestreek. Erika Van Tielen neemt zijn nageslacht mee op een fietstour rond Aalst. Kleinzoon David haalt herinneringen op aan zijn grootvader. En ook Boons achterkleinkinderen Merel en Daan fietsen mee langs de belangrijkste plekken uit de romans van hun overgrootvader.

De fietstocht eindigt in Aalst, de stad waar Pieter Daens leefde en Jan de Lichte geëxecuteerd werd. Jo Boon, de oudste telg van de familie Boon vervoegt zijn kroost en vertelt Erika Van Tielen over zijn vader.

REPORTER: Erika Van Tielen
REGISSEUR: Tine Cornelissen

In 2012 is het 100 jaar geleden dat Louis Paul Boon geboren werd. De stad Aalst en Erika Van Tielen zetten haar bekende inwoner in de bloemetjes met een jaar vol Boon-activiteiten: van een themafietstocht over de fenomenale feminateek tot tentoonstellingen en een volksfeest.
www.boon2012.be


Café Den Babbelaer is volgens Erika Van Tielen een echte bruine Aalsterse kroeg. Je proeft er in goed gezelschap van het Boonbier en het Ondineke, bier dat vernoemd is naar een personage van Boon.

Bakkerij Coppens maakt heerlijke Ondinekepralines. Ze hebben de vorm van een gezichtje, dat van het meisje uit de Kapellekensbaan.

Dubbeltentoonstelling Rebellen - Villa Isengrimus

* Rebellen

In 't Gasthuys in Aalst loopt een tentoonstelling over de rebellen in het werk van Boon. De schrijver hechtte veel belang aan rebellie en laat de opstandige mens dan ook vaak een grote rol spelen in zijn romans, zo laat Erika Van Tielen zien.

Je kan de tentoonstelling bezoeken tot en met 23 september 2012 in ’t Gasthuys Stedelijk Museum in Aalst.

* Villa Isengrimus

Het Letterenhuis richt zich op het leven van Boon. De tentoonstelling start in de straten en wijken van Aalst, waar Boon opgroeide. Later trok de schrijver naar Erembodegem, waar hij zijn villa Isengrimus doopte. De expo illustreert de levensloop van de Aalsterse schrijver aan de hand van verschillende originele documenten en rekwisieten uit het huis van Boon.

Villa Isengrimus is te bezichtigen tot en met 24 september 2012 in het Letterenhuis in Antwerpen.

Boon themafietstocht

Toerisme Aalst en Oost-Vlaanderen werkten samen twee fiestlussen uit rond Boon. Erika Van Tielen passeert langs plekken die de auteur in zijn romans verwerkte, waaronder uiteraard de Kapellekensbaan. Ook voor wie minder vertrouwd is met de boeken is deze mooie fietstocht een plezier om te doen!

De brochure met beide fietslussen (van 45 of 47 km) koop je voor 3 euro bij Toerisme Aalst. of kan je bestellen via de website van Toerisme Oost-Vlaanderen.

Je kan net als Erika Van Tielen ook een fiets huren bij Toerisme Aalst. Je betaalt 6 euro voor een halve dag en 9 euro voor een volledige dag fietsplezier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten