vrijdag 21 mei 2010

Erika Van Tielen finalist bij 'De Klas van Frieda Van Wijck'


Erika Van Tielen finalist bij 'De Klas van Frieda Van Wijck'.

Elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdag presenteert Frieda Van Wijck 'De Klas van Frieda'. Dit zijn de leerlingen die juffrouw Frieda deze week aan een overhoring onderwerpt.

MAANDAG 17 MEI
Vlaanderens mooiste Venetiaanse blondjes strijden maandag vurig voor het eindexamen in 'De Klas van Frieda'. De ene, Erika Van Tielen, heeft Ben Roelants naast zich gevraagd. Tussen enkele reizen voor 'Vlaanderen Vakantieland' door nemen ze het op tegen Linde Merckpoel, de sidekick van radiotalent Tomas De Soete, en Tomas De Soete zelve.

Hij noemt haar wel eens gekscherend een rosse snol, maar zo ver durft Frieda niet te gaan. Haarkleur, zo leert vakleraar genetica Bart Cannaerts hen, is immers genetisch bepaald.

Na de laatste aflevering van De laatste show komt er een gloednieuwe laatavondquiz met Frieda Van Wijck. In De klas van Frieda onderwerpt ‘juffrouw Frieda’ elke dag vier bekende leerlingen aan een spervuur van vragen.

De vier nemen - netjes gewassen, gekamd en gestreken - per twee plaats aan een bank. Erika Van Tielen en Ben Roelants hebben niet met elkaar op school gezeten, maar hebben in het dagelijkse leven een nauwe band.
Het zijn collega’s, vrienden of partners. Klaar om een onoverwinnelijke bank te worden. Roos Van Acker en Evi Hanssen, Marcel Vanthilt en Luk Alloo, Siegfried Bracke en Tomas De Soete; allemaal worden ze voor één avond partners in kennis, want elke bank heeft maar één doel: meer weten en meer punten halen dan de andere bank.

Beide banken nemen het in vijf quizrondes tegen elkaar op. Van Latijn tot aardrijkskunde, van technologische opvoeding tot Duits en fysica; alle schoolvakken komen aan bod. De banken moeten een spreekbeurt geven over een onderwerp dat ze niet verwachten.

Erika Van Tielen en Ben Roelants kijken naar bizarre schooltelevisie uit ver vervlogen tijden. Ze krijgen een groepswerk voorgeschoteld. En ze worden op hun kennis getest door een bekende vakleraar die hen inwijdt in een niet-alledaags vak.

De sfeer is veel gemoedelijker dan in een echte klas, en de juffrouw merkelijk sympathieker. Maar de druk is identiek. Na elke ronde haalt Frieda er de rapporten bij en alleen de bank met het beste eindrapport mag het eindexamen spelen.

In dat eindexamen is het ieder voor zich; wie als eerste tien punten haalt, is de primus van de klas. Alleen hij of zij krijgt het eeuwige respect en een kus van de juffrouw.

Erika Van Tielen en Ben Roelants spelen in de eerste plaats de quiz, maar vertellen ook over hun eigen schooltijd. Over hun piek- en spiekmomenten, hun tienen en hun buizen, hun strafstudies, hun prille liefdes en de wekelijkse ruzie met de prefect.
Vanaf maandag 29 maart presenteert Frieda Van Wijck elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdag een nieuwe laatavondquiz op Eén. In 'De klas van Frieda' onderwerpt juffrouw Frieda elke dag vier bekende leerlingen aan een overhoring. TV-Visie geeft al even wat extra uitleg over het spelverloop en onthult al enkele namen van bekende duo's.

In de nieuwe, geestige laatavondquiz 'De klas van Frieda' ontvangt juffrouw Frieda Van Wijck elke avond vier bekende Vlamingen in haar klas.

De vier nemen – netjes gewassen, gekamd en gestreken – per twee plaats aan een bank. Roos Van Acker en Evi Hanssen, Erika Van Tielen en Ben Roelants, Marcel Vanthilt en Luk Alloo, Siegfried Bracke en Tomas De Soete; allemaal worden ze voor één avond bankgenoten in 'De klas van Frieda'. En vooral partners in kennis, want elke bank heeft maar één doel: meer weten en meer punten halen dan de andere bank.

Beide banken nemen het in vijf quizrondes tegen elkaar op. Van Latijn tot aardrijkskunde, van technologische opvoeding tot Duits en fysica; alle schoolvakken komen aan bod. De banken moeten een spreekbeurt geven over een onderwerp dat ze niet verwachten.

Erika Van Tielen en Ben Roelants kijken naar bizarre schooltelevisie uit ver vervlogen tijden. Ze krijgen een groepswerk voorgeschoteld. En ze worden op hun kennis getest door een bekende vakleraar die hen inwijdt in een niet-alledaags vak.
De sfeer is veel gemoedelijker dan in een echte klas, en de juffrouw merkelijk sympathieker. Maar de druk is identiek.

Na elke ronde haalt Frieda er de rapporten bij en alleen de bank met het beste eindrapport mag het eindexamen spelen. In dat eindexamen is het ieder voor zich; wie als eerste tien punten haalt, is de primus van de klas. Alleen hij of zij krijgt het eeuwige respect en een kus van de juffrouw.

DE LEERLINGEN
Frieda Van Wijck ontvangt elke dag vier bekende leerlingen. Erika Van Tielen en Ben Roelants zitten per twee aan een bank. De twee hebben niet met elkaar op school gezeten, maar hebben in het dagelijkse leven een nauwe band. Het zijn collega’s, vrienden of partners. Klaar om een onoverwinnelijke bank te worden.

Collega’s Peter Van de Veire en Miguel Wiels, vriendinnen Roos Van Acker en Evi Hanssen, vrienden Jacques Vermeire en Gilles De Bilde, man en vrouw Jeroen Van Dijck en Nathalie Meskens delen stuk voor stuk een bank in De klas van Frieda.
Andere verrassende combinaties zijn Siegfried Bracke en Tomas De Soete, Erika Van Tielen en Ben Roelants, Freek Braeckman en Cédric Van Branteghem en Vincent Van Quickenborne en Sven Ornelis, mensen die zich in De klas van Frieda voor het eerst als duo outen.
De leerlingen spelen in de eerste plaats de quiz, maar vertellen ook over hun eigen schooltijd. Over hun piek- en spiekmomenten, hun tienen en hun buizen, hun strafstudies, hun prille liefdes en de wekelijkse ruzie met de prefect.

DE QUIZ
'De klas van Frieda' telt vijf quizrondes: 'Schooltelevisie', 'De spreekbeurt', 'Groepswerk', 'De vakleraar' en 'Juist/fout'. Elke ronde heeft zijn eigen spelformule en elke ronde wordt elke dag opgehangen aan een ander vak.

In SCHOOLTELEVISIE krijgen de leerlingen de meest bizarre fragmenten voorgeschoteld uit 35 jaar schooltelevisie op de openbare omroep.

De titels spreken voor zich: Sprechen Sie Deutsch? met Marlène de Wauters. De gevaren van elektrocutie. Het paringsgedrag van de stekelbaars. En diverse vissersboten. Allemaal verborgen schatten uit het VRT-archief die in De klas van Frieda opnieuw het daglicht zien.

In DE SPREEKBEURT moet elke bank een spreekbeurt geven over een onderwerp dat Frieda hen totaal onverwacht oplegt. De Guldensporenslag. Het leven van Beethoven. De Mount Everest. Of ‘mijn allerliefste cavia Joske’. De leerlingen krijgen de tekst cadeau op autocue, maar moeten tijdens hun spreekbeurt een aantal weggelaten woorden proberen in te vullen.

Bij het GROEPSWERK komt er handenarbeid aan te pas. Elke bank krijgt acht foto’s te zien en moet die met behulp van een touchscreen in een bepaalde volgorde leggen. Dieren van traag naar snel in het vak biologie. Ballen van klein naar groot in het vak lichamelijke opvoeding. Of Eurovisiesongfestivalwinnaars chronologisch in het vak muzikale opvoeding.

In DE VAKLERAAR komt elke dag één minder alledaags vak aan bod, zoals slagerij, bloemsierkunst, voedingsleer of Russisch. En omdat Frieda niet echt bedreven is in die vakken, haalt ze er een specialist bij, een bekende Vlaming die het vak ooit zelf gestudeerd heeft of er nu een autoriteit in is. Zo geeft Gunther Neefs automechanica, Jan Van Looveren bakkerij en Alex Puissant Italiaans.

JUIST/FOUT is de laatste en beslissende ronde. Alle druk komt in die ronde op één leerling van elke bank terecht. Hij of zij krijgt in sneltempo tien beelden te zien en moet stante pede zeggen of het beeld juist of fout is. Een zenuwslopend spel.

De bank met het beste eindrapport speelt ten slotte HET EINDEXAMEN, waarin Frieda examenvragen stelt over alle mogelijke vakken. Elk juist antwoord begint met dezelfde letter. Wie als eerste tien punten behaalt, is de primus van de klas.

DE JUFFROUW
'De klas van Frieda' wordt gepresenteerd door Frieda Van Wijck. Na drie seizoenen 'De laatste show' en een cultuuruitstap bij 'Cobra TV', keert ze voor het eerst sinds In alle staten terug naar een oude liefde: de quiz.

Een kleine vijftig jaar nadat ze vanop een houten schoolbank in de Vrije Humanoria voor Meisjes in Maaseik opkeek naar zuster directrice, wordt ze dus ook zelf juffrouw. Een juffrouw waar de meeste leerlingen alleen maar kunnen van dromen. Sympathiek, charmant, grappig en ad rem. En waar nodig natuurlijk ook kordaat. Zeer kordaat.

dinsdag 4 mei 2010

Erika Van Tielen maakt filmdebuut op witte doek


Erika Van Tielen maakt haar filmdebuut in 'Frits & Freddy', de langspeelfilm van Guy Goossens en Marc Punt. De opnames voor deze 'avontuurlijke comedy' zijn eergisteren gestart. "In totaal deden 120 jonge actrices auditie voor deze rol, maar Erika Van Tielen voelde de rol perfect aan", vertelt Goossens. "Het was zeker niet onze bedoeling om nog een bekende naam te strikken, ze was gewoon de sterkste kandidate. Bovendien is een leuke snoet tussen al die boeventronies aardig meegenomen."

De hoofdrollen zijn weggelegd voor Tom Van Dijck en Peter Van den Begin, die Frits en Freddy spelen. De twee broers komen aan de kost als huis-aan-huis bijbelverkopers, maar jatten af en toe wat mee uit de huizen die ze bezoeken. Bij een beruchte witteboordencrimineel, die de klok rond geschaduwd wordt door de politie, loopt het echter mis.

De cast kan naast Erika Van Tielen op nog meer grote namen rekenen, zoals Wim Opbrouck, Lucas Van den Eynde, Frank Focketyn, Tania Kloek en Jan Van Looveren. De film wordt op 15 december in de zalen verwacht.

Erika Van Tielen zal de rol van Kim vertolken in Frits & Freddy, de langspeelfilm van Guy Goossens en Marc Punt, waarvan de opnames startten op 1 mei 2010. Ze maakt daarmee haar debuut als actrice.

In totaal deden 120 jonge actrices auditie voor deze rol. Het was helemaal niet onze bedoeling om nog een bekende naam te strikken, maar Erika Van Tielen, die als voorlaatste aan de beurt kwam, voelde de rol perfect aan. Ze was gewoonweg de sterkste kandidate. Punt uit. En bovendien is een leuke snoet tussen al die boeventronies aardig meegenomen. (regisseur Guy Goossens)
Jan Van Looveren (Trigger Happy, MLF) en Damiaan De Schrijver (Tg STAN) vervolledigen de cast.

‘Damiaan De Schrijver overtuigen om mee te doen in een film, is altijd een werk van lange adem. Damiaan zegt namelijk standaard ‘neen’ tegen gelijk welke rol die hem wordt aangeboden, zelfs nog voordat hij het scenario heeft gelezen. Hij speelt liever theater met z’n eigen gezelschap STAN. We hebben hem dan ook letterlijk moeten stalken, maar dat hadden we er graag voor over. Er is immers maar één Damiaan De Schrijver. (Guy Goossens)

Frits & Freddy is een filmproject van Guy Goossens en Marc Punt met in de hoofdrollen Tom Van Dyck, Peter Van den Begin, Wim Opbrouck, Lucas Van den Eynde en Frank Aendenboom.
Verder ook met Frank Focketyn, Tania Kloek en Tom Dewispelaere.
De film komt uit in de bioscoop op 15 december 2010 via Independent Films Distributie.

Presentatrice Erika Van Tielen is eind dit jaar voor het eerst te zien in de biosoopzalen. Ze speelt mee in 'Frits en Freddy', een film van Guy Goossens en Marc Punt.

De opnames zijn net gestart en de film komt uit in december. 'Frits en Freddy' vertelt het verhaal van twee bijbelverkopers die van deur tot deur gaan. Erika Van Tielen vertolkt de rol van Kim, een rugzaktoeriste. 'Ze ontmoet de verkopers wanneer die zich op een dieptepunt bevinden en brengt hen in nog grotere problemen', vertelt regisseur Guy Goossens.

'Het was niet onze bedoeling om een bekende Vlaming te strikken. In totaal waren er 120 actrices op de auditie, Erika was gewoonweg de beste', aldus Goossens. 'En bovendien is een leuke snoet tussen al die boeventronies aardig meegenomen', geeft hij toe.

Tom Van Dyck en Peter Van den Begin nemen de hoofrollen voor hun rekening. Ook Frank Focketyn, Wim Opbrouck en Tania Kloek spelen mee.

Erika Van Tielen (26) krijgt een belangrijke rol in de nieuwe Vlaamse komedie Frits & Freddy waarvan de opnamen zopas begonnen zijn. 'Ik speel Kim, een stoer meisje dat in de Ardennen een lift krijgt van een oplichter en zo bij louche zaakjes betrokken raakt', zegt Erika Van Tielen. De Vlaanderen Vakantieland reporter en presentatrice heeft geen acteerervaring, maar deed mee aan een auditie. In de film, die geregisseerd wordt door Guy Goossens en Marc Punt, zullen bekende acteurs als Tom Van Dyck, Peter Van den Begin, Wim Opbrouck en Lucas Van den Eynde te zien zijn. Op 15 december wordt Frits & Freddy in de zalen verwacht.