vrijdag 20 mei 2011

Erika Van Tielen fietst voor VlaVak door De Wijers

Voor het één-programma Vlaanderen Vakantieland fietste zwangere presentatrice Erika Van Tielen onlangs door het natuurgebied 'De Wijers'.
Het natuurgebied strekt zich uit over verschillende Limburgse gemeenten, waaronder Diepenbeek, Genk, Hasselt, Lummen, Houthalen-Helchteren en Zonhoven. Ook Heusden-Zolder behoort tot 'De Wijers', voor Vlaanderen Vakantieland en Erika Van Tielen een terechte reden om dit gebied in de aandacht te zetten.
Dat Limburg het fietsparadijs bij uitstek is, weten we al een tijdje. Maar kennen we wel alle mooie plekjes? Wist je bijvoorbeeld dat je heerlijk kunt fietsen door het idyllische vijverlandschap van De Wijers, een groot natuurgebied in de Limburgse Kempen? 'Vlaanderen Vakantieland'-reporter Erika Van Tielen trok erheen en werd aangenaam verrast door deze nog wat onbekende parel. Deze zeven toppers mag je zeker niet missen, volgens zwangere Erika Van Thielen.
1. Abdij van Herkenrode
'De zusters cisterciënzers moesten voor hun geloof veel vis eten', vertelt Erika Van Tielen. 'In de dertiende eeuw waren er in het landschap putten ontstaan om aan ijzerwinning te doen. De zusters vulden die putten op met water om er vis in te kunnen kweken. Zij zouden met andere woorden de aanzet gegeven hebben om vijvers aan te leggen in De Wijers en dus een belangrijke oorzaak vormen van het vele water in het gebied.
 
In de achttiende en negentiende eeuw zijn de visvijvers pas echt gecommercialiseerd. Vandaag blijven er nog enkele familiebedrijven over die vis kweken, zoals de Viskwekerij van de gebroeders Vandeput in Zonhoven, die wij bezocht hebben.' (www.viskwekerijvandeput.be) De kruidentuin van de abdij is zeer inspirerend voor wie ervan droomt er thuis ook eentje aan te leggen. Je leert er veel over de rangschikking van de kruiden en de aanleg van de tuin. (www.herkenrode.be)
2. Fietslussen en elektrische fietsen
Fietsparadijs Limburg gaat het fietsseizoen 2011 in met een echt hebbeding: een aantrekkelijke fietsbox met daarin 6 themaroutekaarten, samen goed voor 24 uitgestippelde fietsroutes langs knooppunten. Er zijn ook 50 oplaadpunten voor elektrische fietsen operationeel in de provincie. Erika Van Tielen: 'De themaroutes zijn heel leuk, omdat je zo zelf kan bepalen wat je allemaal op je tocht wil zien. Je kan een meer historisch en cultureel accent leggen, of voluit kiezen voor de natuur.
 
Wij hebben twee lussen gecombineerd, maar in feite kun je veel verder gaan en een eigen route uitstippelen langsheen je favoriete knooppunten. Het systeem is heel toegankelijk. Ook het huren van fietsen kan heel gemakkelijk via Fietsparadijs Limburg. Wij hebben onze tocht op heel comfortabele, groene fietsen gedaan.'
www.toerismelimburg.be
3. Kindvriendelijkheid op domein Kiewit en Bovy
Erika Van Tielen: 'De recreatiedomeinen in De Wijers zijn heel kindvriendelijk en volledig gratis. Op het domein van Bovy kunnen kinderen hun wensen toevertrouwen aan de Cosmogolem, een grote houten reus gemaakt door kunstenaar Koen Vanmechelen. Er vertrekken kabouterwandelingen en je vindt er een grote speeltuin. Maar ook op het domein van Kiewit, op een boogscheut van Bokrijk, vind je een speeltuin, een speelbos en -hoek, én een kinderboerderij. Je treft er ook de bekende harige Galloway-runderen aan.'
www.domeinbovy.be
www.hasselt.be
4. Unieke diersoorten
Ook natuurliefhebbers kunnen in De Wijers hun hart ophalen. Erika Van Tielen: 'In Zonhoven vind je de uiterst zeldzame roerdomp, een rietvogel die in rietkragen en vijvers broedt. Op zich is het niet zo'n mooie vogel, maar het bijzondere is dat je hem enkel hier nog aantreft.' Vogelspotters moeten ook zeker eens naar de Platwijers gaan, een reservaat dat bekend is om zijn grote vogelrijkdom. Wie geluk heeft, kan misschien ook een boomkikker spotten aan één van de vele vijvers.
5. Mooie uitzichten
In De Wijers vind je het ene mooie vergezicht na het andere. Erika Van Tielen: 'Mijn favoriete plek situeerde zich zonder twijfel in Zonhoven, waar je een 5-tal kilometer op een voormalige spoorwegbrug tussen vijvers en ven kunt rijden. Echt prachtig, en in de zomer een aanrader voor wie verkoeling zoekt, want je fietst er even doorheen een corridor van bomen.
 
Op het traject vind je ook een reeks mysterieuze prehistorische stenen, waaronder de Holsteen. In de stenen zijn inkepingen aangebracht; men vermoedt om messen en werktuigen te slijpen. Ook de moeite is het vergezicht dat je krijgt op de Mijnterril in Heusden-Zolder, het hoogste punt van Limburg. Vergeet ook zeker niet De Teut in Heusden, waar je kunt uitkijken op de heide. Het landschap in De Wijers is, op de vele vijvers na, enorm gevarieerd, wat fantastisch is voor elke fietser.'
Erika Van Tielen: 'Wie ooit op klasuitstap naar de Bolderberg is geweest, moet er uit nostalgie zeker eens teruggaan. Maar ook voor wie er nog niet is geweest, is deze plek een aanrader, alleen al omdat ze bekendstaat als het mooiste uitzicht van heel Limburg. De Bolderberg vormt eigenlijk een klein natuurgebied op zich. Op de berg vind je de Kluis, een kapelletje dat ooit door een pelgrim is gebouwd naar het origineel in het Italiaanse Loreto.
 
Nadien hebben er verschillende kluizenaars gewoond, tot de kapel kwam leeg te staan en volledig in verval geraakte. Op het einde van de jaren 90 besliste men om er nieuw leven in te blazen en is er opnieuw een kluizenaar in gaan wonen. Willy Aerts is echter een heel moderne kluizenaar die met zijn beide voeten op de grond staat. Hij woont aan de achterkant van de kapel en staat in voor het onderhoud ervan.'
6. 250 pannenkoeken
Op het domein van Bovy vind je een taverne, een bruine kroeg en een pannenkoekenhuis. 'Hier kun je maar liefst 250 soorten pannenkoeken eten', lacht Erika Van Tielen. 'Hopeloos dus om te kiezen. Je kunt er zowel hartige als zoete pannenkoeken proeven. Een aanrader voor de hartige honger was de Mexicano, zo werd me verteld. Ikzelf koos voor een zoete variant met appel en kaneel. Heel lekker!'
www.pannekoekenbakker-heusden.nl
7. Gezellige fietscafés
Limburg is bezaaid met gezellige fietscafés en ook in De Wijers vind je een heleboel aangename rustplekjes terug. 'Die fietscafés krijgen dat label niet zomaar', zegt Erika Van Tielen. 'Je kunt er wel degelijk terecht om bijvoorbeeld je banden op te pompen of te vervangen. Het fietscafé van de abdij van Herkenrode, gelegen in het bezoekerscentrum, loont zeker de moeite.' Dorstigen kunnen hier proeven van een Herkenrode Tripel en een Herkenrode Bruin, twee abdijbieren die in samenwerking met brouwerij Sint-Jozef uit Opitter worden gebrouwen.
 
In Heusden-Zolder vind je dan weer de gezellige brasserie De Bierkaai (www.debierkaai.be) waar je, naast een aantal Limburgse en nationale bieren, ook het eigen huisbier Zonderik kunt drinken. Je kunt er ook je honger stillen met een uitgebreide grill- en mosselkaart, dagsoepen met brood, trendy fingerfood, Limburgse vlaai en zelfgemaakt hoeve-ijs. Info over alle fietscafés in Limburg via www.toerismelimburg.be

Wat zijn De Wijers?
De Wijers is een natuurgebied in de Limburgse Kempen dat zich met zijn 18.000 hectare uitstrekt over de gemeenten Diepenbeek, Genk, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lummen en Zonhoven. Het gebied werd vroeger soms deels aangeduid als Vijvergebied Midden-Limburg en Park Midden-Limburg. In 2010 werd het Masterplan De Wijers opgesteld om het behoud van het unieke gebied te garanderen. De belangen worden verdedigd door het Regionaal Landschap Lage Kempen vzw.
Wijer is een oude benaming voor viskweekvijver. Dat het gebied genoeg vijvers telt, staat vast: in totaal vind je er maar liefst 1.175! Samen zijn ze goed voor zo'n 700 hectare water en riet, of zo'n 1.400 voetbalvelden. Het vijvercomplex ligt niet toevallig in het zacht hellende Midden-Limburg; voor de aanleg van de vijvers werd immers van het geleidelijk verval gebruikt gemaakt om geen al te hoge dijken te moeten bouwen.
Er is meer dan Bokrijk alleen, zo ontdekte ook Erika Van Tielen. 'Ik had nog nooit van De Wijers gehoord, de mensen spreken altijd over Bokrijk of het circuit van Heusden-Zolder, ongetwijfeld dé pleisterplekken van dit gebied, maar niemand heeft het over De Wijers in zijn geheel. Ik was zelf aangenaam verrast door de streek en blij om te zien dat er nog zo'n mooie plekjes in eigen land te vinden zijn.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten