zondag 8 mei 2011

Erika Van Tielen in Vlaanderen vakantieland, Velo en vijvers in de Wijers

Erika Van Tielen in Vlaanderen vakantieland, Velo en vijvers in de Wijers.
Erika Van Tielen springt achterop de velo bij haar lief en die voert haar langs de mooiste plekjes van de Wijers in Midden-Limburg.
Kriebels in de buik en een ontluikende natuur. Het is volop lente en dat kan je niet beter vieren  dan met een fietstocht. Zwangere Erika Van Tielen springt dus achterop de velo bij haar lief en die voert haar langs de mooiste plekjes van de Wijers. Een prachtig gebied in Midden-Limburg, met maar liefst 1 175 vijvers, omgeven door bos, heide en weide.
Het verliefde koppel begint de fietstocht aan de abdij van Herkenrode. In de Platwijers leren ze daarna alles over de viskweek in de streek, Erika Van Tielen ontmoet een aantal gepassioneerde vogelaars en  brengt een bezoek aan domein Kiewit, waar de grote Galloway runderen voor de begrazing zorgen.
Na een korte pitstop bij de pannenkoekenbakker van domein Bovy hebben de twee genoeg energie voor de laatste etappe: een ritje naar de Kluis van Bolderberg. Daar ontmoeten ze Willy, een moderne kluizenaar.
De Wijers is een gebied in Limburg met maar liefst 1175 vijvers. Het strekt zich uit over de gemeenten Zonhoven, Hasselt, Genk, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. De vijvers zijn de biotoop van een heleboel zeldzame dier- en plantensoorten. Sommige vijvers werden al in de dertiende eeuw aangelegd voor ijzerontginning. Later kwamen er nog bij voor de viskweek. Het water in de vijers komt uit beken en rivieren die behoren tot het stroombekken van de Demer.
Fietsroutes Vijvergebied De Wijers
Het gebied van De Wijers biedt een unieke combinatie van prachtige kastelen, oude hoeves en mooie vijvers. Ideaal voor een fietstocht dus. Kies een van de vier fietslussen of ga zoals Erika Van Tielen voor een combinatie van verschillende lussen. Goed te doen voor een zwangere vrouw.
Dit zijn de vier fietslussen met de activiteiten die Erika Van Tielen doet:
* de groene lus - 30 km
Domein Bovy (Heusden-Zolder)
Het domein is een groot park met vijvers, bossen en weiden dat van de twaalfde tot en met de achttiende eeuw bij de abdij van Averbode hoorde. Er zijn gezellige terrasjes op het domein, er zijn speeltuinen en een kinderboerderij en je kan ook naar De Pannekoekenbakker (zie ook "Eten & drinken").
De Bolderberg is een getuigenheuvel - dat is een heuvel met een bepaalde geologische oorsprong - van 60 meter hoog. Daarmee is de Bolderberg een van de hoogste toppen van Limburg. Een mooi uitzicht voor Erika Van Tielen.
Bovenop de berg ligt de Kluis van Bolderberg. Dat is een meer dan 300 jaar oude kluis met de kapel van O.L.V van Loreto. De eigenlijke kluis (toren) en de kapel werden door de eerste kluizenaar Lambert Hoelen in 1673 gebouwd. De kleine woning rechts van de kapel werd later toegevoegd. Nu wordt het bewoond door kluizenaar Willy Aerts.
* de blauwe lus - 28,5 km
Abdij Herkenrode
De Abdij van Herkenrode heeft een mooie kruidentuin met een religieuze en geneeskrachtige invalshoek. De site lag aan de basis voor de aanleg van de vijvers, want volgens het katholieke geloof in de dertiende eeuw moesten de gelovigen veel vis eten.
Domein Kiewit is het stedelijke natuurcentrum van Hasselt met een groot bos en een speeltuin waar de kinderen en Erika Van Tielen zich kunnen uitleven. Het domein is ook bekend om haar begrazingsproject met Galloway runderen.
De Platwijers in Zonhoven
Reservaat De Platwijers staat bekend om zijn grote vogelrijkdom. Talrijke soorten vinden er een geschikte pleister- en broedplaats. De meeste binnenpaadjes zijn dan ook afgesloten voor het publiek omdat de vogels anders te veel gestoord zouden worden.
Viskwekerij gebroeders Vandeput
Ga net als Erika Van Tielen mee tijdens een geleid bezoek aan de zoetwaterviskwekerij. Leer alles over het reilen en zeilen in een viskweekbedrijf, de aanleg van vijvers, waterzuivering, kweek- en groeivijvers.
Afhankelijk van het seizoen kan je talrijke vissoorten live bewonderen. Tijdens het bedrijfsbezoek maak je kennis met het prachtige natuurgebied waarin de kwekerijen gelegen zijn.
* de paarse lus - 28 km
De paarse lus loopt door Houthalen-Helchteren.
* de gele lus - 28,5 km
De gele lus loopt door Hasselt, Genk en Houthalen-Helchteren.
Puur plezier in Puur puur, een brasserie die veel aandacht schenkt aan het gebruik en de verkoop van ecologische en streekgebonden producten.
Pannekoekenbakker
In een historisch pand op Domein Bovy geniet je net als Erika Van Tielen van meer dan 250 pannenkoeken. De Pannekoekenbakker laat je genieten van pannekoeken met stroop tot rijk gevulde exemplaren.
De Bierkaai is een fietscafé langs het Albertkanaal met een eigen bier: de Zonderik.
Multiculturele markt Heusden-Zolder
Elke tweede en vierde woensdag van de maand kan je net als Erika Van Tielen op industriedomein De Schacht van twaalf tot vijf naar een multiculturele markt met standhouders uit alle hoeken van de wereld. De markt staat ook bekend als de Turkenmarkt.

1 opmerking:

  1. Mooi!
    Weet iemand van jullie misschien waar de oorbellen (takjes) te koop zijn?

    BeantwoordenVerwijderen