maandag 23 mei 2011

Erika Van Tielen proeft van de Antwerpse Pure Kempen

Erika Van Tielen proeft in Vlaanderen Vakantieland letterlijk en figuurlijk van de Antwerpse Kempen in de kunstzinnige B&B Heren van Sfeer in Retie. Dat logeeradres kreeg het kwaliteitslabel Pure Kempen dat karaktervolle, streekgebonden logies in de Antwerpse Kempen herkenbaar maakt voor de toerist.

Erika Van Tielen geniet van het overheerlijke ontbijt met streekproducten en sluit een deal met eigenaars Geert-Jan en Martien. In ruil voor een huurfiets gaat ze op zoek naar de allermooiste plekjes in de omgeving. Zo weten de gasten binnenkort waar naartoe en blijven ze misschien niet meer de hele dag op het terras hangen. Al is luieren uiteraard niet verboden.
Het resultaat van Erika's verkenningstocht mag er zijn. Erika Van Tielen wandelt door het prachtige natuurgebied de Maat, beklimt de 217 treden van de SAS 4-toren in Dessel en krijgt een rondleiding door de kaasmakerij en de kruidentuin van de abdij van Postel.
De heren zijn tevreden. En Erika Van Tielen ook.
REPORTER : Erika Van Tielen
REGISSEUR : Marleen Waerzeggers


Erika Van Tielen in de Pure Kempen
Logeeradressen waar je het beste van de Kempen proeft? Die herken je voortaan aan het label 'Pure Kempen'. Het felbegeerde label - een heidebloempje - krijg je uiteraard niet zomaar. Alleen gastenkamers, campings, vakantiewoningen en hotels met een hoog Kempengehalte komen in aanmerking.
Wat mag je verwachten?
* een ligging in een uitgesproken landelijk gebied of het centrum van een stad of dorp
* een gebouw met streekgebonden kenmerken
* onthaal met veel persoonlijke tips door ambassadeurs uit de regio
* maaltijden met lokaal lekkers in de hoofdrol
Elk adres verwent je met zalige extraatjes zoals Hoogstraatse aardbeien bij het ontbijt, een Liter van Pallieter in de minibar of een tuin waar je volop geniet van de stille Kempen.
Ga net als Erika Van Tielen het echte Kempengevoel opsnuiven bij de logeeradresjes met het label Pure Kempen meekregen. Het overzicht vind je hier:
www.antwerpsekempen.be/purekempen.aspx

De Heren van Sfeer is een B&B in een oude hove aan de rand van de natuurgebieden van Postel en de Molse Meren. De kamers liggen op de voormalige hooizolder.
De Werbeekse Nete fiets- en wandelroutes lopen langs hier en er zijn verschillende toeristische trekpleisters vlakbij. Neem net als Erika Van Tielen ook een kijkje in de kunstgalerij van gastheer Geert-Jan.
Adres: Abergstraat 4, 2470 Retie
Tel: +32 498 79 31 18
www.deherenvansfeer.be
ETEN & DRINKEN
Gasthof De Beiaard
In De Beiaard schenken ze het Postels abdijbier rechtstreeks van 't vat. Geniet van de mooie binnentuin of ga net als Erika Van Tielen tafelen in het restaurant. De producten zijn dagvers en streekgebonden. Voor de kinderen is er een leuke speeltuin.
Adres: Abdijlaan 28, Mol-Postel
Tel: +32 14 37 73 50
www.gasthofdebeiaard.be
info@gasthofdebeiaard.be
Pannenkoekenboot Den Diel
De Pannenkoekenboot ligt aan Sas 4 in Dessel en is een onverwoestbare traditional bij dagjesmensen, Erika Van Tielen en fietsers. Je vindt er pannenkoeken in liefst 260 varianten, naast nog een heleboel andere lekkernijen: gaande van appelgebak, wafels en ijscoupes tot uitsmijters of soep. Overtollige calorieën fiets je er daarna wel weer af. Op het beneden- en bovendek zijn 150 zitplaatsen met een uniek uitzicht over het kanalenlandschap.
Adres: Den Diel, Puttendijk, Dessel
Tel: +32 14 37 77 77
www.pannenkoekenbootdendiel.be
leo@pannenkoekenbootdendiel.be

SAS 4 uitkijktoren in Witgoor- Dessel
In 2007 verscheen in Witgoor een toren van 37 meter hoog die je gratis kan bezoeken. Je hebt daar een prachtig uitzicht over het kruispunt van de kanalen Dessel- Schoten, Dessel-Kwaadmechelen en Bocholt-Herentals.
Ook de zandwinningexploitatie en de tientallen immense plassen (zoals het Zilvermeer) die daardoor ontstonden, zijn vanaf de moderne toren goed te zien voor Erika Van Tielen.
Erika Van Tielen in de Norbertijnenabdij van Postel
In 1994 begon de Abdij van Postel het milieuvriendelijke kruid ginseng te kweken. Later kwamen daar nog gelijkaardige kruiden bij en groeiden de proefveldjes uit tot een heuse kruidentuin.
Naast de tuin is er ook nog een abdijkaasmakerij en een abdijwinkel. De kaasmakerij maakt sinds 1947 de typische Postelse harde abdijkaas. Tegenwoordig kies je uit zes varianten, bijvoorbeeld met kruiden of noten.
Adres: Abdijlaan 16, 2400 Mol
Tel: +32 14 37 81 21
www.abdijpostel.be
info@abdijpostel.be
Natuurgebied De Maat
De Maat was vroeger een heidegebied, maar werd in 1846 door het Maas-Schelde-kanaal doorklieft. De heide veranderde in een watering, een stuk grond dat door voedselrijk water bevloeit wordt, en groeide uit tot een rijk gebied waar eerst aan hooiwinning gedaan werd en later populierenplantages verschenen.
Vandaag ziet Erika Van Tielen nog overal restanten van die watering: het landschap bestaat uit een mozaïek van hooilanden, loofbossen, heide, moerassen, vennen en vijvers met rietkragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten