donderdag 16 december 2010

Filmdebuut actrice Erika Van Tielen in Frits en Freddy

Filmdebuut van presentatrice en actrice Erika Van Tielen in Frits en Freddy.
De broers Frits en Freddy Frateur, losers
In Metropolis Antwerpen gaat Frits en Freddy in première, de nieuwe komedie van Tom Van Dyck en Peter Van den Begin, die twee broers spelen. Als al eens het woord ‘massaal’ mag gebruikt worden voor een premièreopkomst, dan is het nu het moment. En dat zal misschien ook wel met het filmdebuut van Erika Van Tielen te maken hebben.
Ruim twee jaar na ‘Matroesjka's' vinden Tom Van Dyck en Peter Van den Begin elkaar als acteurs terug. Niet in een harde tv-reeks en niet op tv maar in een geestige bioscoopfilm: ‘Frits en Freddy'.
Als Ray Van Mechelen en Vincent Dockx behoorden Peter Van den Begin en Tom Van Dyck al in 2006 tot de basiscast van Matroesjka's en toen de succesvolle reeks over vrouwenhandel in 2008 terugkeerde, waren ze er opnieuw bij. Voor Van Dyck en Van Den Begin bleef het tot dusver bij die samenwerking, maar daar komt op 15 december verandering in dankzij de komedie Frits en Freddy. Dat is niet toevallig een productie van Marc Punt en Guy Goossens die ook de makers van Matroesjka's waren.
In tijden dat de Vlaamse publiekscinema graag de kaart van de romantische komedie trekt –denk Zot van A en Smoorverliefd– zou je haast vergeten dat er ook nog een publiek is voor de volbloedkomedie. En dat is Frits en Freddy met lachsalvo's vanaf minuut één helemaal. De film met Erika Van Tielen vertelt het verhaal van twee broers die om toch nog enigszins aan de verwachtingen van hun vader (Frank Aendenboom) te voldoen met bijbels leuren. Gezien de zaken slapjes gaan, combineren ze hun stichtende handel met diefstallen bij goedmenende lieden. Tot die categorie behoort Carlo Mus (Wim Opbrouck) evenwel niet en wanneer ze denken hun slag te slaan in zijn villa, gaat alles ontzettend fout.

Scenarist Marc Punt heeft niet alleen een heerlijk stel losers gecreëerd, als komisch duo vullen de twee elkaar prima aan. Ook de rest van de rolbezetting is niet minnetjes met onder anderen Lucas Van den Eynde, Tania Kloek, Jan Van Looveren, Frank Focketyn én de debuterende Erika Van Tielen.
Frits (Peter Van Den Begin) en Freddy (Tom Van Dyck) zijn bijbelverkopers die niet altijd volgens het woord des Heren aan de kost komen. Zo hier en daar bestelen ze argeloze zielen. Wanneer dat bij ene Carlo Mus fout gaat, belanden ze middenin een drievoudige gijzeling. Frits & Freddy is geen billenkletser maar Marc Punt en Guy Goossens (Matroesjka's) vervallen ook niet in het soort humor waar je een postdoctoraat voor nodig hebt.
Kon je je als acteur niet warmen aan een pittige nieuwkomer als Erika Van Tielen?
Tom: 'Dat was prettig, maar tegelijk een beetje afwachten. Ik zal niet ontkennen dat ik mijn reserves had. Ik vroeg me af of we toch geen actrice moesten nemen voor die rol. Daar heb ik me duidelijk in vergist want Erika heeft het met verve gedaan.'
Hebben jullie haar als professionals een beetje geholpen?
Tom: 'Alleen met kleine dingetjes. Zo liet ik Erika Van Tielen écht schrikken als het moest in de film. Dan hoefde ze dát alvast niet te spelen. Voorts konden wij haar op en naast de set alleen het tegenspel bieden dat je elkaar anders ook geeft.'
De films is niet altijd politiek correct...
Tom: 'En dat vinden wij héérlijk! Hoe politiek fouter, hoe prettiger. Dat is slagroom op de taart.'
Peter: 'Absoluut! Op die manier leunen wij misschien wel het meest bij onze personages aan. We hebben allebei een dosis puberaal gedrag bewaard. Dat iets niet mag, moet je vooral niet tegen ons zeggen. Als het niet mag, dan doen wij het zeker. Toen je daarnet vroeg waar wij de personages tegenkomen, dan is het daar: twee grote pubers die niet volwassen zijn geworden. Ik denk dat elke acteur dat in zich meedraagt: niet groot willen worden.'
Twee dommekloten van broers doen zich voor als bijbelverkopers om rijkaards te kunnen bestelen, maar bij Carlo Mus (een geweldig in het Bavikhoves fulminerende Wim Opbrouck) zijn ze aan het verkeerde adres. De man is namelijk een echte gangster die er niet voor terugdeinst om ‘den Daf van ons moemoe’ waarmee de broers zich verplaatsen op te blazen. Het is het begin van een knettergekke comedy of errors waarbij F & F achtereenvolgens met de recalcitrante echtgenote van Mus (Tania Kloek), een politieman met darmproblemen (Lucas Van den Eynde) en een bijdehante liftster (Erika Van Tielen) opgescheept geraken. En ja, nu en dan komt er wel eens een huisdier ongelukkig aan zijn einde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten